Sådan får du kontrol over privatøkonomien

Er du bange for at kigge på kontoen i slutningen af måneden? Hvis svaret er ja, og budget og regnskab lyder som to byer i Rusland, er du ikke alene. Der er en stor del af danskerne, som aldrig har lært at holde styr på økonomien.

Det gode er:

Det er langt lettere at få styr på privatøkonomien, end de fleste tror. Det kræver blot at du forstår nogle af grundbegreberne indenfor økonomi og ved, hvilke redskaber du skal bruge.

I denne artikel vil du lære, hvordan du får styr på økonomien igen.

Kom af med de dyre lån

Mange danskere har dyre lån, hvor en stor del af deres indkomst går til at betale renter. Det første du skal gøre, for at få styr på din økonomi er at danne dig et overblik over, hvilke lån du har, og hvor dyre de er.

Hvis du har nogle forbrugslån, skal du betale disse af hurtigst muligt, og lade være med nogensinde at tage et igen. Der er ingenting, der er så vigtigt at eje her og nu, at du skal betale ligeså meget i renter, som du betaler for genstanden.

For folk der ejer et hus eller lejlighed, kan det være en god ide at få kigget jeres lån igennem af en ekspert, der kan vurdere, om der findes et billigere fastforrentet lån på markedet.

 

Brug en bogføringsapp til at holde styr på dine udgifter

Der er ikke så stor forskel mellem bogføring for virksomheder og bogføring i privaten. Du har en eller flere indtægter, du har nogle faste udgifter og nogle variable omkostninger.

Hvis du vil forbedre din privatøkonomi, kan du enten sænke dine udgifter eller øge din indtægt. I denne artikel kigger vi primært på, hvordan du kan sænke og holde styr på dine udgifter.

Den bedste app til at få styr over både dine faste og variable udgifter er, ved at bruge appen Spiir. Appen importerer dine udgifter fra din bankkonto, hvorefter appen viser dig, hvor mange penge du bruger på mad, bolig, privatunderholdning og andre omkostninger. Den er utrolig let at bruge, giver dig et godt overblik samtidig med, at du kan se udviklingen i dine omkostninger.

Forskellen på et aktiv og en udgift

Det vigtigste at forstå indenfor privatøkonomi er forskellen mellem et aktiv og en udgift.

Lad os starte med definitionen på et aktiv:

Et aktiv er en genstand, som vil bringe dig fordele i fremtiden, i dette tilfælde økonomiske fordele.

Langt de fleste misforstår, hvad et aktiv er og tror deres hus, bil eller ejerlejlighed er et aktiv. Det er i langt de fleste tilfælde ikke korrekt.

For at disse genstande skal du leje dem ud eller have købt dem med henblik på at sælge dem til en højere pris i fremtiden. En bolig du bor i, eller en bil du bruger, er ikke et aktiv, da du betaler for vedligeholdelse og andre udgifter. Du tjener ikke penge på genstanden, og på sigt vil du bruge penge på at bruge genstanden, inden du sælger den videre. Det er derfor vigtigt, at du kigger på din bil og privatbolig som en udgift, da du ellers snyder dig selv.

Hvis din udgift er lavere ved at finde en lejlighed til leje fremfor en ejerlejlighed, bør du derfor vælge at leje en lejlighed.

Bliv bedre til at vente med at købe ting

Den sidste ting du kan gøre for at få styr på din økonomi er, at du skal lære at vente med at købe ting, som du gerne vil have. Du skal i stedet prioritere at betale dine lån af og få styr på din økonomi, fremfor at købe den nye taske du gerne il have.

Forrige
Klik dig frem og tilbage med pilene

DEL